Karpuzun kilosu halde 5, markette 15 lira
En iyi kalite karpuzun kilosu halde 5 liraya satılırken marketlere geldiğinde kilogram fiyatı 15 liraya kadar çıkıyor. Türkiye’deki karpuz üretiminin yüzde 20’sini tek başına Adana’nın Kabzımallar Odası Başkanı Mahsun Doğan, tarla ile market fiyatları arasındaki makasın bu kadar açılmasının denetimsizlikten kaynaklandığına işaret etti.
Adana
Kabzımallar Odası Başkanı Mahsun Doğan, 3
Ağustos Dünya Karpuz Günü’nde Elips
Haber’den Selim Ercan’a karpuz
fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Adana’da bu sene karpuz
rekoltesinde herhangi bir düşmenin olmadığını belirten Doğan, Adana’daki sebze
halinde karpuz fiyatlarının bu sene pek değişmediğini söyledi. Halde en iyi
karpuzun kilogram fiyatının 5 lira olduğunu, ikinci kalitedeki karpuzun
kilogram fiyatının ise 2 lira olduğunu söyleyen Doğan, “Gel gelelim Adana sebze
halinde bu fiyatlar olsa ne olur? Bu fiyatları tüketiciye yansıtma anlamında
bir çözüm yolu bulunmuyor” dedi.
“En lüks karpuzun
kilogram fiyatı 10 liradan fazla olmamalı”
Doğan, fahiş fiyatların önlenmesinde denetimin önemine vurgu
yaparak, “Adana’nın en iyi karpuzunu 5
liraya aldığınızı farz edin. Bunun bin lira nakliyesi yok ama bunun üzerine bin
lira nakliye koyalım 6 bin lira. Bunun firesi yok ama 50 kuruş da fire koysak
6,5 lira maliyeti oluyor. Karpuzun nakliye dahil fiyatı 6 lira 50 kuruş oluyor.
Ankara gibi bir yerde en lüks karpuzun satış fiyatı 8- 10 liradan fazla
olmaması lazım. Peki bu 15 lira neden? Maliyeciler bunları denetlemeli. Hal
dışı esnaf denetlenmeli” ifadelerini kullandı.
Adana sebze halında kilogramı 5 liradan satılan karpuzun da
kilogramı 2 liradan satılan karpuzun da bulunabildiğini dile getiren Doğan, “Bizim
meselemiz sadece karpuz da değil. Sebze ve meyve de böyle. Sıkıntımız denetim
yapılmaması. Denetim yapılsa Ankara gibi yerde en iyi karpuzu bugün 10 liradan
fazlaya yemezsiniz” dedi.
Yorumlar
Yorum Gönder